Színek az otthonunkban 1. rész

2011.12.01.

Tudta-e, hogy bizonyos színekkel, és azok kombinációjával befolyásolhatjuk az otthon melegét, és látogatóink viselkedését? Ez egy nagyon régi, jól bevált módszer, azonban gyakran a tervezők hajlamosak elfeledkezni róla. Pedig bizonyos emberi érzelmeket kiválthatunk a színek által, csak tudnunk kell melyik szín mire képes. Tekintsünk úgy a színek világára, mint egyfajta bejárati kapura mélyebb érzelmeink, érzéseink, vágyaink irányában. Nos, fedezzük fel együtt ezt a világot!

A szín pszichológiája

A szín fontos eleme életünknek, hiszen az idők kezdete óta a természet része - éppúgy, mint mi magunk. Színválasztásunkból saját személyiségünk tükröződik vissza, ha a színeket arra használjuk, hogy kifejezze érzéseinket, vizuálisan kommunikáljunk velük, és reprezentáljuk kultúránkat. (Nem véletlen, hogy Amerikában egy jól képzett lakberendező azonnal észreveszi a fehérbőrű, és afro-amerikaiak otthonai közötti különbséget, miként szignifikáns különbség látható a művelt és kevésbé iskolázott emberek lakásai között is...)

A színek kifejezőereje önmagukban nem tökéletes, csak más színek társaságában képesek az általunk kívánt hatást elérni. A különböző árnyalatok kiegészítik vagy fokozzák egymást.
A színek birodalmában végtelen az egymással harmonizáló árnyalatok száma, de sajnos ugyanez vonatkozik a diszharmoniára is.
Mivel a színek közvetlen hatást gyakorolnak a hangulatra, a nem megfelelő kombináció rossz kedvet, levertséget, haragot, idegességet válthat ki. Éppen ezért a tónusokkal átgondoltan kell bánni, különösen akkor, ha a minket körülvevő négy falról van szó.

Fehér:

A fehér jóságot, egyszerűséget és ártatlanságot sugall. Megfoghatatlan természete békességet, nyugalmat és a tökéletesség esszenciáját fejezi ki. Azok a személyek, akik a fehéret választják kedvenc színüknek, azok mindenfajta filozófiában a kiválóságot, a kitűnőséget és a felvilágosodást keresik. Az egyszerűség, a puritánság, valamint a megismerés a mindenkori törekvései közé tartoznak...

Sárga:

A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít és tágassá tesz. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. A beeső fénysugarakat is barátságossá varázsolja ez a szín. Alkalmazásánál lényeges, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, stb.) kifejezően kiemelkedjen, de azzal mindig összhangban maradjon.

A sárga igazán vidám, örömteli és erkölcsös a maga egyszerűségével. A sárga melegséget áraszt, inspirációt és életerőt ad, boldogságot sugárzó szín. A sárga kifejezi a kommunikációt, a felvilágosodást, a napsütést és a szellemiséget. Ha a kedvenc színed a sárga, ez megmutatja, hogy a jövőbe nézel, mindig előre figyelsz, és hogy te egy igazi egyéniség vagy, idealista, magas képzelőerővel. Alapvetően vidám lelkületű vagy és nagy a boldogság iránti vágyad.

Narancs:

sárga és a vörös keverékéből előállított narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A stimulálótól egészen az idegesítőig terjedhet hatása. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott az alkalmazása.
A narancssárga - az ősz színe (lásd. Halloween sütőtök, és hulló falavelek, stb.) - a forma és a tervezés jele. Élénk, világos tónusban a narancssárga kedélyes, vidám és játékos. Sötétebbé téve egzotikussá, izgalmasabbá válik. Akinek a narancssárga a kedvence, az tele van energiával, jó a szervezésben és a szerkesztésben.

Vörös/piros:

Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt de folytogató is lehet. A vörös alkalmazásával hatásos "színhangsúlyokat" helyezhetünk el a térben (pl. függönyök, asztalterítők, párnák vagy szőnyegek).
Fehérrel és arannyal kombinálva a pompa és a melegség tökéletes kifejezőeszköze.
Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat (lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla) alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörösek különleges "szilárd" hatást kölcsönöznek a falnak. Közismert, hogy a vörös falú éttermek és etkezőszobák "növelik az étvágyat" és hosszas üldögélésre marasztalják a vendégeket...
A vörös/piros önmagában a legdinamikusabb és legszenvedélyesebb szín, a szerelmet, a szenvedélyt és a bátorságot szimbolizálja. Figyelmet parancsoló szín, a pirosnak nagy érzelmi hatása van. Azok, akik pirosat választanak, azok a sikerért képesek agresszívek, törekvőek és lobbanékonyak lenni. Az a törekvés, hogy megtapasztalják az élet teljességét, egy állandó ténykedéshez vezet.

Barna:

Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza berendezési tárgyainkat. A barna sárga-narancs-arany-okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt a lakásban. Túlságosan sötét árnyalatainak meggondolatlan alkalmazása azonban komorságot sugároz és unalmassá válik. (Érdemes idehaza szétnéznünk: mintha Magyaroszág az utóbi időben a barna-és-bézs országává vált volna. És a szép, funkcionális, ámde unalmas enteriőrökért a hazai lakberendezők is sajnos nagymértékben felelősek! Merjünk egy kicsit "bevállalósabbak" lenni...)
A barna - a természet színe - reprezentálja az otthon, a családi tűzhely fontosságát. Szimbolizálja a testi kényelmet, a nyugalmat és az elégedettséget. A barnát kedvelők lelkiismeretesek, józanok, kiegyensúlyozottak, megbízhatóak. Belső biztonságuk, becsületességük és magas erkölcsösségük megmutatja, hogy az életet komolyan veszik.

Zöld:

A hideg és a meleg színek határán helyezkedik el ez a kék és sárga keverékéből létrejött árnyalat. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. Sárgásabb árnyalataival melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő hatást érhetünk el. Kiegészítőszínnek a zöld kiváló, túlzott használatával azonban vigyázzunk...
A zöld az élet színe (fű-virág-lombkorona), reprezentálja a frissességet, a biztonságot és a nyugalmat. A zöld egy olyan hangulatot, légkört teremt, amely nyugodt és pihentető, karakterizálja a természet erőinek intenzitását. Ha a zöldet választod, a stabilitást, az egyensúlyt és a kitartást keresed. Erkölcsös és szeretetteljes egyéniség vagy.

Kék/türkiz:

Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb. A gondolkodás és a koncentráció színe. Meleg, világos helyiségekben a középkék frissítőleg, kellemesen hűsítően hat. Étvágycsökkentő hatása miatt konyhákban csak nagyon megfontoltan alkalmazzuk.
A kék a nyugalom színe. A kék hűvös, megnyugtató és rendezett. Királyi szín, a kék kényelmet, békességet, nyugalmat és vidámságot hoz az életünkbe. Ha a kéket választod, alapvető szükségleted a nyugalom, a harmonikus és stresszmentes lét. Tehetséges vagy, konzervatív, másokkal együttérző. Hű, megbízható és szavahihető barát.
Türkizkék: a kékeszöld stabilitást mutat és ellenáll a változásnak. Ha a kékeszöld a kedvenc színed, érzékeny egyéniség vagy és kitűnő az ízlésed. Optimista vagy és reménykedő, nagyhitű és nagyreményű, könnyen megbízol másokban.

Lila:

A lila a vörös és a kék házasságából született. Karakteres jellege miatt csínján kell bánnunk vele. Ne alkalmazzuk domináns színként!
Kiválóan alkalmas figyelemfelkeltő finom hangsúlyok kifejezésére, megy más színekkel együtt érvényesül tökéletesen.
A lila a luxus színe, érzékiséget, szenvedélyt és az érzelem mélységét mutatja meg. Ez a pompás szín egy szokatlan légkört teremt és egy érdekes esszenciát nyújt. Ha szereted a lilát, igényed van a különlegességre, az egyediségre, érzékeny vagy és figyelmes. Kreatív, művészethez értő, összetett személyiségű vagy.

Szürke:

Viszonylag semleges szín. A valóban "semleges szürke" önmagában semlegesen viselkedik, más árnyalatok közelében azonban ehhez az színhez igazodva változik: pl. egy vörösesbarnás konyhabútor mellett alkalmazva zöldesen sugárzó világos szürkét kapunk, mely a bútor komplementerének hangulatát tükrözi. Ezzel a hatással magyarázható az is, hogy a bútorok színei semleges szürke háttér előtt érvényesülnek a legjobban. Ugyanakkor az ezüst-szín (úgyis mint a tükrök és az inox-fémszín) igen elegáns és indusztriális külsőt tudnak kölcsönözni az enteriőrnek. Tisztaságot és letisztultságot sugall...
A szürke hideg hatást kelt, idegennek, távolinak, magányosnak hat. A szürkét azon egyéniségek preferálják, akik munkájukat helyezik előtérbe. Ha a szürke a kedvenc a színed, óvatos vagy, tiszta, világos és érthető személyiségű, aki a kötelezettségeire koncentrál, és annak szenteli életét.

A sort a végtelenségig folytathatnánk, hiszen a színek világa kifogyhatatlan. Ne felejtsük hát el, hogy a színskála az egyik legfigyelemfelkeltőbb eszköz! De azt is figyelembe kell venni, hogy mivel emberek vagyunk, különbözünk. Mindenkire másként hathatnak a színek.
Melyek tehát a hasznos, jó színek? Nos erre a kérdésre gyakran nincs válasz, ezért kísérletezzünk bátran és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a legjobb színhatás elérésére!
És hogy ne kövessünk el "végzetes" tévedést, fogadjunk egy profi lakberendezőt! (A fenti lakberendező keresőben megtaláljuk a hozzánk legközelebb eső designert. Jó böngészést..)

Összeállította:

Dr.Németh Gábor
Az "ÉV LAKBERENDEZŐJE 2006" pályázat 1. helyezett közönségdíjasa
Az "Amerikai-stílusú" lakberendezés szakértője
A LOSZ Elnökség tagja

Forrás: http://www.lakberendezok.hu

Termékajánló


Kérjen ajánlatot!

Munkatársaink késséggel állnak rendelkezésére.

Kérjen ajánlatot

Forgalmazott termékek

categories categories Termékek
logo