Festés beltérben

2012.10.08.

Egy lakás, vagy más ingatlan festésekor sok mindent kell mérlegelnünk. A várható költségeket figyelembe véve el kell döntenünk milyen minőségű, és fajtájú falfestéket vásároljunk. Minél nagyobb az igénybevétele az adott falfelületnek, és az esztétikai elvárás vele szemben annál jobb minőségű terméket kell választanunk.

A festés technikája:

Termékeink a témához:

* ECO diszperziós beltéri falfesték
* Start diszperziós beltéri falfesték
* Hobby diszperziós beltéri falfesték
* Poli-Farbe belső fal- és mennyezetfesték
* Spektrum diszperziós beltéri falfesték
* Poli-Farbe Inntaler diszperziós beltéri falfesték
* Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfesték

Már festett felületek átfestése

A diszperziós, a mész- és a lakkfestékeket, saját fajtájú festékkel átfesthetjük.Ennek módja, hogy először az enyves festéket a falfelületről maradéktalanul eltávolítjuk, majd mélyalapozóval előkezeljük azt. Az átkenés előtt a lepattogzó, laza részeket le kell tisztítanunk. Az átfestés végeztével legjobb, ha az egész felületet kefével vagy seprűvel megtisztítjuk.

Mészfestékek esetében a felületet drótkefével kell durvítanunk, majd mélyalapozóval kell előkezelnünk. A Poli-Farbe Kft kínálata rendkívül széles a beltéri falfestékek esetében is. További hasznos tanácsok: a festést mindig a helyiség éleinél és sarkainál kezdjük ecsettel, mivel a festőhenger nem ér el teljesen a sarokig, illetve a mellette levő területet összekeni. A bekevert festékből töltsünk egy keveset egy olyan vödörbe, mellyel létrára tudunk mászni! Radiátorecsettel fessük be az összes sarkot vékony, egyenletes ecsetvonásokkal! A festéket egyenletesen oszlassuk el a sarkokban és kb. 3 mm fedje az összes határolt falfelületet. Az ecsetet csak háromnegyedéig mártsuk a vödörbe, nehogy a festék visszafolyjon az ecset nyelére. A felesleges festéket a vödör szélén húzzuk le!

A mennyezet festése:

Folytassuk a festést a mennyezeten úgy, hogy a készre festett falakra festékcseppek ne kerüljenek. A nagyobb felületek festéséhez használjunk festőhengert (bárányszőr-hengert) vagy festőhenger készüléket. A magas fal- és mennyezetfelületeket állványzat nélkül is gyorsan lefesthetjük, ha teleszkópos nyelet választunk! Felhordáskor az ecsetet csak háromnegyedig, a felborzolt szőrű hengert viszont újra és újra mártsuk bele a festékbe, majd mindenképp húzzuk le a festéklehúzó-rácson, hogy a felesleges festékmennyiség ne csepeghessen le. A festéket először hossz- és keresztirányban hordjuk fel. Alapszabály: a beeső fény irányában dolgozzunk úgy, hogy a festési határokat láthassuk az előre lefestett sarkokban és széleken. Ha ezeken a helyeken a megszáradt felületre még egy festékréteget húzunk, akkor átfedés keletkezik, mely az eltérő festékvastagság miatt illesztésnek látszik. Ezért gyorsan kell dolgoznunk (nedveset a nedvesre eljárással), míg a sarkokban és a széleken nedves a festék.

Mindig egy egész felület festésének álljunk neki - pl. egy falfelület vagy a mennyezet. A legjobb, ha reggel kezdjük el a festést, hogy az egésszel végezzünk egy nap alatt. Gondolatban osszuk be a festendő mennyezetet kisebb négyszögekre, az ablaktól kezdjük a festést és haladjunk sorban.

Falak festése:

Itt is először a sarkokat és széleket fessük át. Szükség esetén az ablakokat és az ajtókereteket ragasszuk le festékvédő ragasztószalaggal. Még jobb, ha megpróbáljuk a széleket ecsettel festeni úgy, hogy a festéshatár szélére nedves ruhát fektetünk.

A festést kezdjük az ablaktól és haladjunk a helyiség közepe felé. Egy-egy részterületen átlós irányban egyenletesen oszlassuk el a festéket. Ezután a teleszkópos nyélen lévő hengerrel felülről lefelé, függőleges irányú mozdulatokkal kenjük el a festéket, majd még egyszer óvatosan húzzuk át a felületen úgy, hogy a festék egyenletesen fedjen. Ezt a technikát a festék rétegezésének nevezzük és a falon, valamint a mennyezeten egyaránt alkalmazható.

Ezután ismét mártsuk a hengert a festékbe és fogjunk hozzá újabb felülethez. Minden újonnan lekent felületnek vékony csíkban takarnia kell az előzőt, nehogy árnyékok (le nem festett csíkok, részek) keletkezzenek. Ezt a technikát alkalmazhatjuk enyves-, szilikát-, műgyantaalapú és természetes gyantaalapú festékeknél is.

Festékszórás:

A falfesték nagy felületen történő eloszlatásához jó szolgálatot tesz egy festékszóró-pisztoly. Legelőször az ajtófélfákat, ablakkereteket és az ablakpárkányokat kell teljesen letakarnunk vagy beragasztanunk, mert a lerakódó festékködöt csak fáradságos munkával tudjuk majd eltávolítani. Vegyük figyelembe azt is, hogy a lakkok és festékek jelentős hányadban tartalmaznak oldószereket, ezért a festékszóró-pisztoly használatakor mindig viseljünk védőmaszkot!

A festékszóró-pisztoly kifogástalan működésének biztosítása érdekében, a festék egyenletes elosztását szolgáló szelepet, a festés befejezése után alaposan ki kell tisztítanunk. Diszperziós festékek vagy egyéb falfestékek esetében elég ha hideg vízzel átmossuk. Nagy festési és mázolási munkáknál a speciális nyomástartályok hasznos segítséget nyújtanak. Ennek segítségével sok időt takaríthatunk meg, mivel a festéktartály utántöltésére nincs szükség. Néhány modell még a festőhengert is képes folyamatosan festékkel ellátni.

Bio festés:

Termékeink a témához:

* Finomított oltott mész
* Poli-Farbe mészfesték

Napjainkban ismét népszerűvé vált a régi jól bevált technológia alkalmazása, a meszelés. A mai modern anyagok, mint a POLIFARBE Mészfesték remekül ötvözik a mész előnyös tulajdonságait a mai anyagok tartósságával. A mészfestéknek jobb a páraáteresztő képessége, mint a diszperziós festékeké és erősen fertőtlenítő hatású. Összetételének köszönhetően nem krétásodik, és hengerezéssel is felhordhatjuk a falfelületre.

Színes belső terek kialakítása:

Termékeink a témához:

* Poli-Farbe színezőpaszta
* Inntaler színezőfesték
* Poli-Farbe számítógépes színkeverési rendszere
* Inntaler diszperziós mélyalapozó

A színek, színes felületek és ezek érzékelése mindannyiunk számára fontos. Befolyásolják hangulatunkat, hatással vannak mindennapjainkra. A fehér falfestékhez kívánság és ízlés szerint adagolhatunk POLIFARBE Színezőpaszta és INNTALER színezőfestéket. Lehetőség szerint használjunk fúrógépre szerelhető keverőfejet, hogy egyenletes festékkeveréket kapjunk. A későbbi javítások elvégzéséhez tegyünk félre egy kevés festékmintát a maradékból, mert máskülönben az eredeti szín kikeverése később szinte lehetetlen. Számítógépes színkeverés esetén őrizzük meg a színszámot, mely segítségével bármikor újra kikeverhető a kívánt színárnyalat.

A POLIFARBE színezőpaszta vízzel hígítható festékek színezésére alkalmas. A teljes színválasztékot ajánljuk beltéri felhasználásra. Az okker, vörös, terrakotta, barna, és fekete színeket kültéri diszperziós falfestékek és mészfestékek, cementes keverékek színezésére, színbeállítására is használhatjuk. A termék önmagában festésre nem alkalmas.

Az INNTALER színezőfesték kül- és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas. Önmagában is használhatjuk festékként, mert nagy mennyiségű kötőanyagot tartalmaz.

Nemcsak a színes, hanem a fehér falfestékek használata esetén is fontos a megfelelő mélyalapozó használata. Az INNTALER Diszperziós mélyalapozó feladata hogy csökkentse a falak szívóképességét, egyenletessé tegye azt. Ezzel nemcsak festéket spórolhatunk, de elkerülhetjük a színes falfestékek foltosodását is. A túlzott alapozást kerülnünk kell, mert ilyenkor nem tapad a festék így megcsúszik a festőhenger a felületen.

Számítógépes színkeverés:

A Poli-Farbe festékgyártási, színkeverési technológiája révén még több lehetőséget adódik a különböző ízlések, igények színekkel való megjelenítésére. A Poli-Farbe folyamatosan fejleszt ezen igények minél hatékonyabb kielégítése érdekében. A már meglévő külső és belső falfestékek és nemesvakolatok gyári színskála szerinti színezhetősége mellé a svájci CEAC cég képviselőivel közösen kifejlesztette a nemesvakolatok és univerzális homlokzati és beltéri bázisfestékek színezhetőségét és rendszerbe állítását. Ezen kül- és beltéri bázisok alkalmazásával, színező pasztákkal, nagy biztonsággal keverhetők az NCS, RAL, COLOR HARMONY (szilikátok), COLOR HARMONY DECO (eurotrend) színkártya szerinti színek. A 2007-es év újdonsága a Poli-Farbe új gyári színpalettája a HARMONY SYNTHESIS, amely megalkotásánál elsődleges szempont volt az árnyalatok aktualizálása, és az egyszerű kiválasztás biztosítása. Színkeverő szoftver folyamatos fejlesztés és bővítés alatt van, így a fent említetteken kívül további 12 színkártyából választhatnak a vásárlók.

Terméktippek a színes festéshez:

Termékeink a témához:

* Poli-Farbe Platinum finomglett
* Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfesték
* Poli-Farbe Platinum falfény
* Platinum Variációk színkártya

A nagyon jó minőségű festékekből legtöbbször elég egy réteget felhordanunk. A cseppmentes falfestékekkel megtakaríthatjuk a letakarással és a takarítással járó munkát. A POLIFARBE Platinum extra nagy fedőképességű, gélesített, csepegéstől mentes beltéri falfesték. Illatosított, így a frissen festett lakásban sem uralkodik kellemetlen festékszag. A Magyar Termék Nagydíj 2006-ban díjazott terméke. Nemcsak fehér, hanem 17 gyárilag kevert, divatos, telített színárnyalatban is megvásárolhatjuk. A Platinum színválasztékának elemeit egymással keverve számtalan további tetszetős árnyalatot kaphatunk. Kérje kereskedőpartnereknél a PLATINUM Variációk színkártyát, melyből megismerheti a Platinum lehetőségeit.

Gletteléshez PLATINUM Finomglettet használjunk, melyet praktikus 1 vagy 5 kg-os vödörben vásárolhatunk meg készre kevert állapotban. A glettet igény szerint színezhetjük max. 3% POLIFARBE Színezőpasztával.

A PLATINUM felhordását ecseteléssel, finomszőrű hengerrel tehetjük meg, 1 vagy max. 2 rétegben. A festéket nem szükséges hígítanunk, de ha a felhordás módja miatt mégis szükséges, akkor 5-10% vízzel önthetjük fel. A festésnél ügyeljünk a nagyon egyenletes, vékony rétegű felhordásra és a szomszédos munkafelületek tökéletes összedolgozására.

Moshatóvá tehetjük falaink felületét ha POLIFARBE Platinum falfényt alkalmazunk. A termék két rétegben felhordva selyemfényű, tartós bevonatot biztosít. Színes felületek esetében javasolt próbafestést végeznünk, mert megváltozhat a szín tónusa. A lakkozott felületet a későbbiekben jobb minőségű diszperziós festékkel problémamentesen átfesthetjük.

Ha gondja akadt a penészgombákkal:

Termékeink a témához:

* Poli-Farbe Fungi penészlemosó
* Poli-Farbe Fungi penészgátló belső falfesték

A POLIFARBE FUNGI egy olyan termékcsalád, amiről már nagyszüleink is álmodoztak. A rengeteg bosszúságot okozó penészgombák rendszerint megjelentek a pincékben, konyhákban, a fürdő helységekben, de tartós megoldást sosem találtak rá. Manapság már nem jelent gondot ez a nem várt vendég a házban, hiszen egyszerűen és tartósan megszabadulhatunk tőle, még akkor is, ha már jól befészkelte magát. Ehhez nyújt segítséget a FUNGI termékcsalád.

A FUNGI penészlemosóval elpusztíthatjuk a már kialakult fertőzést, sőt a penész továbbterjedéséhez szükséges spóráktól is megszabadulhatunk. Ezután a FUNGI penészgátló belső falfestékkel lefestett felület sokáig magfelelő védelmet kap. Véglegesen csak akkor számolhatjuk fel a penészedést, ha megszüntetjük a kialakulásához vezető feltételeket, mint a hőhidat és a túlzott páraterhelést.

Hasznos tanácsok:

Fontos szabályok:

* A festéket mindig a gyártó által megadott használati utasításnak megfelelően használjuk fel!
* A festéket mindig alaposan fel kell kevernünk!
* A be nem festendő felületeket takarjuk le speciális festékvédő ragasztószalaggal.
* Az ecsetet vagy a hengert ne mártsuk túl mélyen a festékbe!
* Használat után a festékes edényt jól zárjuk vissza!
* Ha a munkát félbeszakítjuk, az ecsetet a munka befejezése után mossuk ki folyó vízzel és a festőhengert pedig csomagoljuk és tároljuk vastag műanyagtasakban.
* A hengereket erősen görgessük ki (a bolyhai sündisznótüske módjára álljanak fel). A szerszámokat akasszuk fel úgy, hogy a maradék víz kicsoroghasson.
* A száraz festékmaradványokat helyezzük a háztartási szemétbe.
* Figyelem! A folyékony festék csatornába öntése szigorúan tilos!

Festőszerszámok:

* festőhenger: a folyékony festékekhez hosszú bolyhú, a sűrűbb falfestékekhez pedig rövid bolyhú hengert használjunk
* festéklehúzó-rács
* sarok- és radiátorecset
* lapos ecset: a sarkok és a nehezen elérhető helyek festéséhez
* teleszkópos hosszabbító nyél

Festék mennyisége:

A festékes vödrön mindig találunk arra vonatkozó utalást, hogy az adott mennyiségű festékkel mekkora felületet lehet befesteni. Gondoljunk arra is, hogy a nyers, durva falfelület több festéket vesz fel, mint a sima. Tervezzünk be elegendő tartalékot is!

Termékajánló


Kérjen ajánlatot!

Munkatársaink késséggel állnak rendelkezésére.

Kérjen ajánlatot

Forgalmazott termékek

categories categories Termékek
logo