Fagyálló vs. flexibilis csemperagasztó

2019.01.25.

A Total-Épker üzleteiben nap mint nap találkozunk azzal a problémával, hogy a laikus vásárlók azt gondolják, a fagyálló egyenlő a flexibilis ragasztóval és mivel fagyálló, ezért kültérben, bárhova, bármilyen burkolathoz használható.

 

A fagyálló ragasztó azt jelenti, hogy az ide vonatkozó szabványokban meghatározott többszöri fagyási és olvasztási ciklusok hatására nem keletkeznek a felületen repedések, nem következik be súlyveszteség és nem tapasztalható egyéb jelentős károsodás.

 

A hazai időjárási viszonyok mellett nagyon fontos a fagyálló burkolólapok azon tulajdonsága, hogy vízfelvételük alacsonyabb legyen, mint 3 térfogatszázalék. Az egyre közkedveltebb greslapok vízfelvétele még ennél is kisebb; 0,5 %. Ha természetes kövekről beszélünk ez az érték 5 %-ot mutat.

 

Ilyen fagyálló csemperagasztó a Murexin BFK 03 ALAP ragasztóhabarcs (CT1), amely alkalmas kis és közép méretű, 3-25% vízfelvételű kerámia burkolólapok (900 cm2-ig) ragasztására beltérben és fedett kültérben, cementbázisú alapfelületekre falon és aljzaton, a burkolólapok tulajdonságától függően.

 

A flexibilis ragasztóhabarcs pedig képes arra, hogy a kültéri burkolatokat érő hirtelen hőmérsékletváltozások által okozott feszültséget kompenzálják. Manapság gyakran fordul elő, hogy a nyári hőségben a tűző napon a burkolat hőmérséklete eléri a 40-50 C-ot is. Majd egy hirtelen nyári zápor hatására ez a hőmérséklet több 10 c-ot is eshet. Emiatt a burkolat-ragasztó-aljzat szrkezetben feszültségek keletkeznek, amelyet a ragasztónak ki kell bírnia anélkül, hogy elválna az aljzattól.  Ezt a kritériumot egy fagyálló ragasztó nem tudja teljesíteni ezért van szükség kültérben mindenképpen  flexibilis ragasztóra.

 

Ilyen ragasztó a Murexin KGF 65 Totalflex S1 ragasztóhabarcs: fokozott követelményű, alakváltozásra képes, poralakú, szálerősített és porzáscsökkentett, élelmiszerbarát, víz- és fagyálló, műanyag adalékokkal javított, hidraulikusan kötő, flexibilis ragasztóhabarcs csökkentett lecsúszással és meghosszabbított nyitott idővel. Kül- és beltérben, kerámia csempék, burkolólapok, greslapok, mozaikok, műkövek, klinker-, hasított lapok és csempét csempére történő ragasztásához, valamint kenhető vízszigetelésekre, illetve nagy mechanikai- és hőterhelésű felületeknél is (pl. teraszok, erkélyek, padló-, falfűtés). Különösen javasolt extra nagyformátumú lapokhoz, vékony porcelán gres és design burkolatok, sötét színű természetes kövek, nagy forgalmú helyek, úszó- és termálmedencék, homlokzatok burkolásainál. Ragasztó rétegvastagság: max. 10 mm.

 

További szakmai kérdésekre a Total-Épker Kft. szakértő csapata szívesen válaszol!

Termékajánló


Kérjen ajánlatot!

Munkatársaink késséggel állnak rendelkezésére.

Kérjen ajánlatot

Forgalmazott termékek

categories categories Termékek
logo