Gipszkarton fal építése

2017.01.23.

Manapság már sokkal népszerűbb és egyszerűbb formája a válaszfal felhúzásának a gipszkartonozás, mint a hagyományos módszer. Egyszerűbb, gyorsabb, kevesebb kosszal jár. A vállalkozókedvű barkácsolók maguk is elkészíthetik a válaszfalat.


A gipszkarton fal építéséhez szükségünk van CW (a függőleges) és UW (vízszintes) profilokra, gipszkartonra, műanyag beütődűbelek és csavarok a rögzítéshez, vízmérték, sniccer, vagy fűrész, mérőszalag.


Először kimérjük és kijelöljük a válaszfal helyét. Ezután fel kell rajzolni a fal helyét a padlóra, falra és plafonra is.


Az UW profilokat a mennyezetre és a padlóra rögzítjük. Az első rögzítési pont a faltól számítva maximum 20 cm lehet. A profilon elhelyezett rögzítő elemek maximum távolsága pedig 80 cm lehet.


Majd a CW profilokat is rögzítjük az oldalfalhoz, betartva a fenti rögzítési távolságokat.


Az UW profilokba helyezzük a CW profilokat (de nem rögzítjük hozzá), mintha oszlopok lennének. A profilok távolsága 1200 mm széles gipszkarton lap esetében maximum 60 cm lehet.


Teljes lappal kezdjük a burkolást. A gipszkartont állítva helyezzük fel és csak az UW profilokhoz rögzítsük maximum 25 cm-enként. Igyekezzünk egész lapokkal dolgozni és ha kisebb darabot kényszerülünk használni több kisebb darabot ne rakjunk egymás fölé. Ügyeljünk arra is, hogy az egymás mellé helyezett gipszkarton lapokat eltolva helyezzük el (legalább 40 cm-es eltolással) és ne alakuljanak ki kereszt alakú hézagok.


Ha az egyik oldalt teljesen leburkoltuk elhelyezhetjük az elektromos vezetékeket vagy igény szerint az ásványgyapot falszigetelést.


Ha ezzel is elkészültünk következhet a másik oldal, amelynek burkolását egy hosszában félbe vágott gipszkarton lap felhelyezésével kell kezdeni, így az egyik oldali függőleges hézaggal szemben a másik oldalon egész lap helyezkedik el.


Ezután már csak a festés vagy burkolás előkészítése következik: glettelés, hézagolás, csiszolás. Utána pedig festhetjük, burkolhatjuk az  új válaszfalunkat.


 

Termékajánló


Kérjen ajánlatot!

Munkatársaink késséggel állnak rendelkezésére.

Kérjen ajánlatot

Forgalmazott termékek

categories categories Termékek
logo