Hidegburkolat ragasztási kisokos

2016.10.07.

Hidegburkolatot kültéren és beltérben egyaránt használhatunk. Ehhez igazodva és még sok más szempontot figyelembe véve kell a megfelelő ragasztóanyagot választanunk. Ehhez nyújt segítséget a következő ismertető.

 

A burkolatok tartósságának fontos feltétele a megfelelő felületelőkészítés. A nem nedvszívó  aljzat előkészítésére használhatunk tapadóhidat, amely egy oldószermentes, gyorskötő, egykomponensű, vizes alapozó. Tapadóhidat használhatunk akkor is, ha nem akarjuk vagy nem tudjuk felszedni a már meglévő hidegburkolatot, ekkor a tapadóhíd biztosítja a megfelelő tapadást az új és a régi burkolat között. Ilyenek a Murexin D4 tapadóhíd, Materiál Binder tapadóhíd.

A felületnek simának kell lennie, amely önterülő aljzatkiegyenlítővel érhető el: több fajtából is választhatunk az egyenetlenségek függvényében. Ilyenek a Murexin aljzatkiegyenlítői, az  ST12, ST15, ST25 vagy az FMA 30 kültéri aljzatkiegyenlítő vagy a Weber esztrich.

Az aljzatkiegyenlítést az alapozás követi, amellyel biztosíthatjuk a megfelelő tapadást és csökkenthetjük a felület nedvszívását. Ilyen a Murexin LF1 mélyalapozó vagy a Mapei Mapeground.

A vizes helyiségekben illetve teraszokon, ahol fontos a vízszigetelés használjuk az ún. folyékony fóliát, amely megakadályozza a víz szivárgását az aljzatba illetve a falakba. Ehhez használhatjuk a Decora termékét a Flexi dexi folyékony fóliát, amely alkalmazható kül- és beltérben egyaránt, valamint a Mapei kétkomponensű Mapelastic folyékony fóliáját, és a Murexin 1 KS folyékonyfóliát. A sarkokban pedig hajlaterősítő szalag használata javasolt.

Ha jól előkészítettük a „terepet” a burkoláshoz, következik a csemperagasztó kiválasztása, amely szintén nem egyszerű feladat, hiszen a burkolatnak, használatnak, körülményeknek (kül-vagy beltéri) megfelelő ragasztót kell választani.

Alapragasztó: főleg beltérben, normál igénybevételhez (nem padlófűtés), kis és közepes méretű nedvszívó kerámialapok ragasztásához ajánlott ragasztóhabarcs. Víz- és fagyálló, de nem flexibils, így kültérre nem kifejezetten ajánlott. Murexin alapragasztó 25 kg, Weber col standard 25 kg.

Flexragasztó: emelt minőségű, kül- és beltérre egyaránt alkalmazható, javasolt padlófűtéshez, csempét csempére ragasztáshoz, nagyméretű gres és nedvszívó kerámialapok ragasztásához, aljzatra és oldalfalra.  Murexin KPF35, KMG25, KGF65, Weber col plus D, Mapei adesilex P9 (25 kg).

További speciális flexragasztók:

Gyorskötésű ragasztók (3 óra múlva fugázható) ilyen pl a Murexin SFK 81, 85.

Fehér flex ragasztók: különleges minőségű, nagy mechanikai és hőterhelésű felületekhez alkalmas ragasztóhabarcs úszómedencébe is. Alkalmas üvegmozaik és világos természetes kövek ragasztásához.

 
 

 Trass, flex ragasztó: cotto, márvány és természetes kövek, homlokzatburkolatok ragasztásához. Murexin KTF 55.

A ragasztás és száradás után már csak a fugázás van hátra, amelyből szintén nagy a választék. A fugázó anyag szintén legyen flexibilis. A sarkokat és ahol fokozott vízszivárgás várható szilikon fugázóanyaggal kell kitölteni (ezek kaphatók a fugázó anyagok színeiben is). Ilyenek a Murexin FM60, Mapei Keracolor FF, Weber fugázó. Természetes kövekhez a Murexin kőfugázója ajánlott.

Érdemes a burkolásnál jól felépíteni a rétegrendet, nehogy a rossz ragasztási technika vagy a rosszul megválasztott anyag miatt kelljen végül lecserélni az új burkolatot.

Termékajánló


Kérjen ajánlatot!

Munkatársaink késséggel állnak rendelkezésére.

Kérjen ajánlatot

Forgalmazott termékek

categories categories Termékek
logo