Vékonylazúr vagy vastaglazúr?

2017.05.17.

A kültéri fafelületek festése előtt felmerül a kérdés, hogy milyen színű legyen az adott felület illetve, hogy vastag vagy vékonylazúrt válasszunk-e? Ennek a dilemmának a megoldására nyújt egy kis segítséget a következő összehasonlítás.

 

Ami egészen biztos, hogy a fafelületeket kezelni kell. A megfelelő felület előkészítés és alapozás elengedhetetlen legyen szó vékony- vagy vastaglazúrról. A lazúroknak minden esetben van saját alapozójuk, amelyet mindig használjuk a végső felületképzés előtt. Illetve elterjedt a három az egyben vagy kettő az egyben alapozó és lazúr, ahol nem szükséges a külön alapozás, hiszen a festék tartalmazza az alapozót is.

 

Vékonylazúr: mélyen behatol a fába, a fa felületén vékony, de ellenálló réteget képez, szerkezetileg védi a fát. Ezért a fizikai hatások ellen, mint pl. víz, szél, napsütés kellő védelmet biztosít a fának. A vékonylazúrt mindig több rétegben, telítettségig ajánlatos felhordani, a rétegek között lehetőség szerint minél több száradási időt hagyjunk. 

 

A vékonylazúrt elsősorban nem mérettartó faszerkezetekre ajánljuk, mint oromdeszka, erkélykorlát, fakerítés, faház, kapu és kerti bútor stb. Mivel filmképzése csekély a méretváltozásból adódó festék-film repedezés nem jöhet létre.

 

A vékonylazúr kiemeli a fa természetes erezetét, a kétféle rost színe között még kontrasztosabb hatást eredményez.

 

VÉKONYLAZÚR

Vékonylazúr vastaglazúr

VASTAGLAZÚR

 

Vastaglazúr:  jól beszívódik és vízzáró réteget képez. Felületi védelmet ad. Ezen tulajdonsága miatt főleg mérettartó faszerkezetre ajánlott felhordani. Ameddig a filmréteg sértetlen és összefüggő, addig a lazúr megfelelő védelmet biztosít a környezet külső hatásaival szemben.

 

A vastaglazúrt elsősorban az időjárásnak kevésbé kitett, mérettartó faszerkezetekre ajánljuk, mint ajtó, ablak, pergola, szaletli stb.

 

A vastaglazúr kevésbé engedi láttatni a fa erezetét, bár a sötétebb tónusokat jól kiemeli. Selymesen csillogó, könnyen tisztítható felület keletkezik. 

 

A vékony- és vastaglazúrból egyaránt kapható oldószeres illetve vizes bázisú.

 

Sok gyártó termékei közül választhatunk pl. a Trilak Lazuránja, az Akzo Nobel Sadolinja, a Poli-Farbe Borókája vagy a Kemikál Diszlazúrja közül. 

Termékajánló


Kérjen ajánlatot!

Munkatársaink késséggel állnak rendelkezésére.

Kérjen ajánlatot

Forgalmazott termékek

categories categories Termékek
logo